Με αφορμή το θάνατο του ηγέτη της ΛΔ Κορέας.. Αναδημοσίευση άρθρων του “ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ” (τελευταία ενημέρωση: 29/12/2012)

———————————————————————————————————————————

Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2011

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Στήνουν σκηνικό «έντασης» μετά το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ – ΣΕΟΥΛ – ΤΟΚΙΟ.–

Σκηνικό έντασης και «πιθανών απρόβλεπτων εξελίξεων» επιχειρούν από χτες να στήσουν Νότια Κορέα και Ιαπωνία στην ευρύτερη περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου με αφορμή τον θάνατο του ηγέτη της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 69 ετών από καρδιακή προσβολή ενώ ταξίδευε σιδηροδρομικώς.

Ο νοτιοκορεατικός στρατός τέθηκε σε κατάσταση «υψίστης ετοιμότητας» και επαγρύπνησης για «παν ενδεχόμενο». O Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Λι Μιουνγκ-Μπακ τηλεφώνησε στον Αμερικανό ομόλογό του Μπάρακ Ομπάμα, ανακοινώνοντας πως συμφώνησαν αμφότεροι στη «στενή παρακολούθηση των εξελίξεων». Παράλληλα, «ανώνυμοι» Νοτιοκορεάτες στρατιωτικοί διέρρεαν πληροφορίες για την πραγματοποίηση βορειοκορεατικής δοκιμής πυραύλου μικρού βεληνεκούς…

Στις προσπάθειες δημιουργίας κλίματος συμμετείχαν διάφοροι «αναλυτές» σε ΗΠΑ και Ν. Κορέα που δεν απέκλειαν ως πιθανό είτε κάποιο σοβαρό θερμό επεισόδιο είτε ακόμη και πόλεμο, θεωρώντας ότι ο νέος ηγέτης της ΛΔ Κορέας, Κιμ Τζονγκ Ουν (νεότερος γιος του θανόντος), «θα προσπαθήσει έτσι να αποδείξει τις ηγετικές ικανότητές του σε παλιότερα στελέχη» του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών Κορέας.Το σκηνικό έντασης που καλλιεργούν χρόνια τώρα στην ΒΑ Ασία και την Κορεατική Χερσόνησο με πρόσχημα το «πυρηνικό πρόγραμμα» οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στήνεται με απανωτά στρατιωτικά γυμνάσια, κυρώσεις, εκβιασμούς και προκλήσεις για πολεμική σύγκρουση όπως τα «θερμά επεισόδια» την περασμένη χρονιά το Μάρτη και το Νοέμβρη.

Σε κινήσεις ανάλογες με αυτές του Νοτιοκορεάτη ηγέτη προέβη και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα, που έθεσε τα επιτελεία στρατού σε επαγρύπνηση. Το Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως αφήνει αμετάβλητο το βαθμό επαγρύπνησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε Ν. Κορέα και Ιαπωνία, ενώ η υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι «οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα για μια σταθερή μετάβαση της εξουσίας στην Β. Κορέα».

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ «να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα» στην κορεατική χερσόνησο. Πάντως στη ΛΔ Κορέας η είδηση του θανάτου του ηγέτη Κιμ βύθισε τη χώρα σε πένθος με τις σχετικές εκδηλώσεις να διαρκούν ως τις 29 του μήνα, δηλαδή ένα 24ωρο μετά την κηδεία του Προέδρου στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ. Το κυβερνών Κόμμα Εργατών Κορέας κάλεσε το λαό να εκφράσει «υποστήριξη και πίστη» στο νέο ηγέτη, Κιμ Τζονγκ Ουν, νεώτερο γιο του θανόντος που αναλαμβάνει την εξουσία σε ηλικία περίπου 30 ετών.

Μεταξύ των χωρών που έσπευσαν να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους για το θάνατο του Βορειοκορεάτη ηγέτη ήταν η Κίνα και η Ρωσία, που θεωρούνται οι στενότεροι σύμμαχοι της Πιονγκγιάνγκ.

Αργότερα χτες βράδυ, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με 123 ψήφους υπέρ, 16 κατά και 51 αποχές, ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει «τις εκτεταμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη ΛΔ Κορέας. Ο Βορειοκορεάτης εκπρόσωπος το απέρριψε.

Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2011, σελ. 30

———————————————————————————————————————————

Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2011

Συλλυπητήριο μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς την ΚΕ του Κόμματος Εργατών Κορέας για το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ

Η ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε στην ΚΕ του Κόμματος Εργατών Κορέας το ακόλουθο συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ:

«Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην ΚΕ του Κόμματος Εργατών Κορέας, στην ηγεσία της ΛΔ Κορέας και στο λαό της για το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ, Γενικού Γραμματέα του Κόμματος Εργατών Κορέας.

Ο λαός της ΛΔ Κορέας έχει δικαίωμα να προχωρήσει στο δρόμο ανάπτυξης που έχει επιλέξει ενάντια στις κάθε λογής ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Η υπεράσπιση του δικαιώματος αυτού έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που καιροφυλακτούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, εντείνουν την επιθετικότητα και πληθαίνουν τους τυχοδιωκτισμούς τους κατά της ΛΔ Κορέας.

Το ΚΚΕ αντιτάσσεται στα σχέδια αυτά. Στέκεται αλληλέγγυο με τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του Κόμματος Εργατών Κορέας και του κορεάτικου λαού».

Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2011, σελ. 30

———————————————————————————————————————————

Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2011

Η δήθεν ευαισθησία για τη ΛΔ Κορέας

Με αφορμή το θάνατο του ηγέτη της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, τα αστικά ΜΜΕ έχουν σηκώσει κουρνιαχτό, κάνοντας λόγο για «δικτατορία», «αυταρχικό καθεστώς» και άλλα περί «αδυναμιών του ηγέτη» κ.λπ.

Οι διάφοροι αστοί κονδυλοφόροι βρίσκουν ευκαιρία να διακωμωδήσουν τη Λαϊκή Δημοκρατία Κορέας, αξιοποιώντας και ορισμένα φαινόμενα που είναι αταίριαστα με τις αρχές της εργατικής εξουσίας, όπως η οικογενειοκρατία (στον καπιταλισμό περισσεύει, π.χ. οικογένειες Παπανδρέου – Καραμανλή), είναι οι ίδιοι που υπερασπίζονται τη δικτατορία των μονοπωλίων και ζητούν την εφαρμογή της «νομιμότητας» που καταργεί εργασιακά, κοινωνικά, λαϊκά δικαιώματα, υμνώντας ως «ιερό» και «απαραβίαστο» το καπιταλιστικό κέρδος και με κάθε ευκαιρία ζητώντας τη σκληρή καταστολή κάθε απεργιακής κινητοποίησης και λαϊκού αγώνα. Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον τους για το λαό της ΛΔ Κορέας, όπως και για κάθε άλλο λαό. Δε θέλουν να έχει το δικαίωμα να μπορεί να διαλέξει ο ίδιος το μέλλον του και γι’ αυτό με κάθε τρόπο συντάσσονται με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που εντείνουν την επιθετικότητά τους και στην περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι με την είδηση του θανάτου τόσο η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, σύμμαχος των ιμπεριαλιστών, όσο και οι ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ «δείχνουν τα δόντια τους» απειλώντας. Ο μόνος υπεύθυνος για την τύχη της χώρας του είναι ο ίδιος ο κορεατικός λαός. Αυτό είναι το κύριο και πρωταρχικό, ανεξάρτητα από κριτικές σκέψεις ή και αντιθέσεις σε ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο για τις κατευθύνσεις και τους στόχους που μπαίνουν. Αυτό επίσης πρέπει να διαχωρίζεται από τις προσπάθειες νέων επεμβάσεων των ιμπεριαλιστών κατά χωρών και λαών που «βαφτίζουν» ως «άξονα του κακού» για να προωθούν τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα. Η ιστορική εμπειρία, πρόσφατη και παλιότερη, το επιβεβαιώνει.

Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2011, σελ. 4

———————————————————————————————————————————

Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2011

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ

Υποκρισία των ΗΠΑ για την Ειρήνη

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ – ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΣΕΟΥΛ.–

Υποκριτικό ενδιαφέρον για την ειρήνη, τη σταθερότητα στη ΛΔ Κορέας και την «ευημερία» του βορειοκορεατικού λαού εξέφρασαν αξιωματούχοι ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με πρώτη και καλύτερη την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, που κάλεσε την Πιονγιάνγκ «να ακολουθήσει το δρόμο της ειρήνης», να συνεργαστεί με τη «διεθνή κοινότητα» και να βελτιώσει τις σχέσεις της με γειτονικές χώρες.

Μάλιστα, η Κλίντον καμώθηκε τάχα πως οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να βοηθήσουν το λαό της Βόρειας Κορέας» και να προσφέρουν «προοπτική συνεργασίας» εάν ληφθούν μέτρα για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος. Λες και οι ΗΠΑ δεν έχουν περικυκλώσει χρόνια τώρα τη χώρα με δεκάδες χιλιάδες Aμερικανούς πεζοναύτες σε στρατιωτικές βάσεις της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας. Σαν να μην πραγματοποιούνται, ιδιαίτερα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, εντατικά στρατιωτικά γυμνάσια που απέχουν ελάχιστα από επικίνδυνα παιχνίδια πολέμου σε μία εύφλεκτη γεωπολιτικά περιοχή…

Το ίδιο 24ωρο, ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Οσάμου Φουτζιμούρα ανακοίνωσε πως Τόκιο, Ουάσιγκτον και Σεούλ συμφώνησαν να εξακολουθήσουν τις διαπραγματεύσεις «για επίλυση του βορειοκορεατικού πυρηνικού ζητήματος …το συντομότερο δυνατόν».

Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Γιανγκ Τζιετσί με ομολόγους του από τη Ν. Κορέα και τις ΗΠΑ στη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε η σημασία διατήρησης της σταθερότητας στην Κορεατική Χερσόνησο και η ανάγκη επανάληψης των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Πάντως, όσον αφορά στο Πεκίνο είναι βέβαιο πως οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο θα απασχολήσουν ένα μεγάλο μέρος της προγραμματισμένης για τις 25 και 26 Δεκέμβρη της εκεί επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα.

Στο μεταξύ, χτεσινό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ», που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της κυβέρνησης Ομπάμα, αναφέρει πως οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να ανακοινώσουν μία σημαντική συμφωνία για την (μετά από χρόνια) επανάληψη των αποστολών τροφίμων στη ΛΔ Κορέας, με αντάλλαγμα τον τερματισμό του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου από την Πιονγιάνγκ την ημέρα που ανακοινώθηκε ο θάνατος του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ. Εκείνο το 24ωρο, λένε οι πληροφορίες, επέστρεφε στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στην Πιονγιάνγκ Γκλιν Ντέβις που είχε στις αποσκευές του τη σχετική συμφωνία έπειτα από επαφές για την υπόθεση αυτή σε Σεούλ, Τόκιο και Πεκίνο.

Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2011, σελ. 23

———————————————————————————————————————————

Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2011

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Προκλήσεις κατά της ΛΔ Κορέας

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.– Εκστρατεία προπαγάνδας κατά του Κόμματος Εργατών Κορέας και της ηγεσίας της ΛΔ Κορέας ενέκριναν χτες οι νοτιοκορεατικές αρχές, επιτρέποντας σε δεκάδες «ακτιβιστές» και Βορειοκορεάτες αποστάτες να στείλουν με μπαλόνια 200.000 (επικριτικά για τις βορειοκορεατικές αρχές) φυλλάδια, μόλις τέσσερις μέρες από το θάνατο του προέδρου της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση στην άσκηση ψυχολογικού πολέμου από τη γείτονα χώρα, με την Πιονγιάνγκ να επιλέγει στάση αναμονής και ψυχραιμίας. Ο λαός της χώρας με το χαρακτηριστικό του τρόπο, του έντονου θρήνου, συνεχίζει το προσκύνημα στο Μαυσωλείο στη σορό του Κιμ Γιονγκ Ιλ. Πάντως το πρακτορείο «Ρόιτερς», επικαλούμενο πηγές σε ΛΔ Κορέας και Κίνα, μεταδίδει ότι η νέα βορειοκορεατική ηγεσία θα ασκηθεί συλλογικά, όχι μόνον από τον 30χρονο Κιμ Γιονγκ Ουν, γιο του θανόντος. Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν ότι σε αυτό το συλλογικό σχήμα εξουσίας θα συμμετέχει ο 65χρονος θείος του Κιμ Γιονγκ-ουν, Τζανγκ Σονγκ-ταεκ, που συμμετέχει από το 2009 στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και άλλα ανώτατα στελέχη του στρατού. Πάντως ο Ουν συνεχίζει την παράδοση της οικογενειοκρατίας, φαινόμενο αταίριαστο με την εργατική εξουσία.

Με ενδιαφέρον βλέπει τις εξελίξεις στη ΛΔ Κορέας η ηγεσία της Κίνας. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιανγκ Τζιετσί συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του από Ρωσία και Ιαπωνία και τους επισήμανε πως η «διατήρηση ειρήνης και σταθερότητας στην Κορεατική Χερσόνησο είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών».

Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2011, σελ. 23

———————————————————————————————————————————

Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2011

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ

Ύστατος αποχαιρετισμός στον Κιμ Γιονγκ Ιλ

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.–

Το τελευταίο αντίο στον ηγέτη τους Κιμ Γιονγκ Ιλ είπαν χτες εκατομμύρια Βορειοκορεάτες παρακολουθώντας τη νεκρική πομπή και την επικήδεια τελετή στη χιονισμένη και παγωμένη πρωτεύουσα της ΛΔ Κορέας, Πιονγιάνγκ.

Της νεκρικής πομπής προηγούνταν μία μαύρη λιμουζίνα που μετέφερε πορτρέτο του αποθανόντος προέδρου, ακολουθούσε άλλη που μετέφερε μία τεράστια λευκή ανθοδέσμη και στη συνέχεια ακολουθούμε η νεκροφόρα, δεξιά της οποίας βάδιζε ο Κιμ Γιονγκ-Ουν, ο τρίτος και νεότερος από τους γιους του πρώην προέδρου που αναλαμβάνει το ύπατο αξίωμα της χώρας. Αριστερά της νεκροφόρας πορεύονταν ένστολοι ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι με πρώτο τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ρι Γιονγκ-Χο. Ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου από ανακοπή σε ηλικία 69 ετών. Ηγήθηκε της χώρας μετά το θάνατο του πατέρα του και ιδρυτή της ΛΔ Κορέας Κιμ ιλ-Σουνγκ το 1994.

Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2011, σελ. 15

==============================================================

Χρήσιμος σύνδεσμος: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Κυριακή 3 Οχτώβρη 2010: Σχετικά με την αλλαγή ηγεσίας στην ΛΔ της Κορέας και τον ύπουλο ρόλο των αστικών ΜΜΕ

Advertisements
This entry was posted in Άρθρα (Articles) and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Με αφορμή το θάνατο του ηγέτη της ΛΔ Κορέας.. Αναδημοσίευση άρθρων του “ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ” (τελευταία ενημέρωση: 29/12/2012)

 1. faros says:

  Καλά έκανες και συγκέντρωσες τα δημοσιεύματα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, για όποιον θέλει να δει τι λέει το ΚΚΕ για το θέμα.

  Δεν ξέρω αν υπάρχει και κάποιο λινκ να δούμε τι λένε οι Βορειοκορεάτες …

  • redkorea says:

   Η ειδησεογραφία για τον θάνατο του ηγέτη της ΛΔ Κορέας στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της ΛΔ της Κορέας (κάντε κλικ στην εικόνα) :

   KCNA 19 Δεκέμβρη 2011

   KCNA 20 Δεκέμβρη 2011

   KCNA 21 Δεκέμβρη 2011

   Εικόνες πένθους στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της ΛΔ της Κορέας.

 2. Ένα "δανεισμένο" σχόλιο says:

  Η Αγία Οικογένεια των Κιμ
  (Άρθρο-σχόλιο ενός συνεργάτη γνωστού ιστολογίου)

  @) Το παρόν κείμενο δεν ασχολείται με το πένθος για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ως τρόπο εξωτερίκευσης συναισθηματικών διεργασιών που συμβαίνουν κατά τον αποχαιρετισμό. Κυρίως επειδή απευθύνεται σε ανθρώπους, θεωρώντας ότι τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους έχασαν κάποιον αγαπημένο και υπέφεραν. Έχω σχηματοποιήσει το πένθος ως κάτι κυρίως προσωπικό, ατομικό, εν αντιθέσει με το θρήνο στον οποίο η συλλογική, κοινωνική συνιστώσα βαραίνει περισσότερο.

  @) Οι σχολιασμοί που δέχθηκε η εικόνα του θρήνου των κορεατών για τον ηγέτη τους εμφανίζουν οπωσδήποτε μια ποικιλία, μόνο που όλο το φάσμα της βρίσκεται στο πεδίο του αρνητισμού και της απόρριψης: από χλευασμό μέχρι οίκτο, από οργή μέχρι καχυποψία.

  @) Η κυρίαρχη ηθική θα χαρακτήριζε στην καλύτερη περίπτωση τρελό οποιονδήποτε τολμούσε να παρατηρήσει τις αντιδράσεις αυτές με δέος, περιέργεια, πνεύμα φιλέρευνο, ίσως και λίγο θαυμασμό κάπου στην άκρη του μυαλού, μια και στη δικιά μας γωνιά του κόσμου δεν ευτυχήσαμε τα τελευταία 50 χρόνια να γνωρίσουμε κάποιον πολιτικό ηγέτη, μαζικής αποδοχής, που να μας εμπνεύσει και να μας συντρίψει η απώλειά του.

  @) Οι δικές μας αλήθειες πατούν γερά πάνω στα μεταφυσικά θεμέλια της τεχνοκρατίας και των αριθμών, και είναι δεδομένο ότι δεν χωρούν άλλους τρόπους σκέψης και άλλους τύπους αισθημάτων, ατομικών ή μαζικών. Μάλιστα οι πιο ισχυροί εξ “ημών”, πέρα-δώθε του Ατλαντικού, φροντίζουν συχνά να εκδημοκρατίσουν με τις μπόμπες τους τις όποιες παραφωνίες και να εκπολιτίσουν τους βάρβαρους.

  @) Στις αντιδράσεις αυτές, λοιπόν, αναγιγνώσκω δύο συνιστώσες με κοινή ρίζα.

  @) Η πρώτη είναι ο ρατσισμός. Αυτοί οι άλλοι, οι διαφορετικοί, μακριά από εμάς, μα πώς κάνουν έτσι τελοσπάντων, τι σόι άνθρωποι είναι αυτοί. Κι όμως στο μυαλό κανενός δεν έρχονται οι εικόνες πλήθους βρετανών να κλαίνε γοερά στην κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα, ευρωπαίων να θρηνούν το χαμό του Πάπα Ιωάννη-Παύλου, ακόμα και … ελλήνων να σπαράζουν στην κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου (πού να ‘ταν δηλαδή και κανένας σοβαρός λαϊκός ηγέτης!). Όχι, τα δικά μας κλάματα είναι διαφορετικά, είναι πολιτισμένα, και το κυριότερο απ’ όλα είναι “ελεύθερα”.

  @) “Μα εκεί αν δεν κλάψεις το καθεστώς θα σε διώξει”.
  Δεν βρήκα κάποιο επίσημο κείμενο που να το βεβαιώνει. Προφανώς οι τηλεοπτικές εικόνες δείχνουν αυτούς που θρηνούν. Αφενός γιατί αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία. Αφετέρου γιατί, επίσημα μέσα προπαγάνδας είναι, τι περιμένατε να δείξουν, αυτούς που κάνουν πάρτυ; Και στα δικά μέρη μας ακόμα, όταν πέθανε ο Χαρίλαος που δεν ήταν καν δικός τους, είδατε κανένα αστικό ΜΜΕ να προβάλει χουντογλέντια και πανηγύρια;

  @) Ναι αγαπητέ/ή μου, το ξέρω, δεν είσαι ρατσιστής. Αυτό έλειπε να το δεχόσουν κιόλας. Ρατσιστές είναι οι άλλοι, εσύ ποτέ. Εδώ που τα λέμε, λογικό είναι, αν είχαμε φτάσει στο σημείο να παραδεχόμαστε ανοιχτά και υπερήφανα ότι είμαστε ρατσιστές, οι θάλαμοι αερίων θα είχαν ήδη αρχίσει τη μαζική παραγωγή.

  @) “Μα δεν τους βλέπεις όμως και αυτούς, επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων και γράφει ότι η φύση πενθεί το χαμό του ηγέτη, χιονοθύελλες και φωτεινά σημάδια τον αποχαιρετούν, είναι τώρα σοβαρά πράγματα αυτά για ανθρώπους του 21ου αιώνα;”

  @) Θα έλεγα, σε πρώτη προσέγγιση, όχι δεν είναι. Όπως δεν είναι και η υποδοχή του “Αγίου Φωτός” κάθε χρόνο με.. τιμές αρχηγού κράτους. Όπως δεν είναι και η έκθεση για προσκύνημα σάπιων κουφαριών ντεμέκ “αγίων” (Βησσαρίων!) με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Οι τίμιες ζώνες, τα θαυματουργά παπούτσια, το άγιο ξύλο, τα διαβασμένα νερά. Όπως δεν είναι και η ανάγκη που ένιωσε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας μας (κι αυτός με μπαμπά και παππού πρωθυπουργό, όπως ο Κιμ Γιονγκ Ουν!) να απαγγείλει το “Σύμβολον της Πίστεως” σε προεκλογικό του εκκλησιασμό, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί της φημολογούμενης αθεΐας του και να κερδίσει ταλαντευόμενες, θρησκευτικά ανήσυχες ψήφους.

  @) Σε δεύτερη προσέγγιση, σε κανένα από τα επίσημα κείμενα της ΛΔΚ δεν είδα να αποδίδονται θεϊκές ιδιότητες στον Κιμ Γιονγκ Ιλ – ούτε καν στον πατέρα του, τον Κιμ Ιλ Σουνγκ, που ελάχιστα αν ασχοληθεί κάποιος με αυτό το λαό θα καταλάβει πόσο μεγάλη σημασία έπαιξε ως προσωπικότητα λαϊκού και εθνικού ηγέτη. Αυτό που διαβάζω είναι την κυριαρχία μιας φυσιοκρατικής αντίληψης για τον κόσμο, με έντονο το στοιχείο της αρμονίας στη συνύπαρξη των φυσικών φαινομένων και των ανθρώπινων πράξεων.
  Αναχρονισμός; Ναι, σίγουρα για τα δικά μας δεδομένα-κεκτημένα. Ωστόσο, ούτε κεραυνούς απεικονίστηκε να κρατάει ποτέ ο Μεγάλος Στρατηγός, ούτε και προσπάθησαν ποτέ τα πλήθη να του φιλήσουν το χέρι για να πάρουν την ευλογία του και να θεραπευτούν απ’ τον καρκίνο, όπως εμείς τους παπάδες και τους “φωτισμένους” γέροντες – οι οποίοι κάνουν και προφητείες! Υπάρχουν άραγε πουθενά λαοί του κόσμου χωρίς ανορθόλογα στοιχεία στις παραδόσεις τους; Έστω κι αν αυτές, οι παραδόσεις, αναφέρονται αποκλειστικά και μόνο στις αγορές, τη “μαγική” τους ικανότητα να αυτορρυθμίζονται και άλλα τέτοια.. σύγχρονα.

  @) Η δεύτερη συνιστώσα των αντιδράσεων είναι ο αντικομμουνισμός. Οτιδήποτε κι αν συμβαίνει σ’ ένα καθεστώς μαρξιστικών αναφορών, είτε σοσιαλιστικό, είτε λαϊκοδημοκρατικό, είτε ακόμα και απλώς αντι-ιμπεριαλιστικής γραμμής, είναι απορριπτέο και άξιο χλευασμού.

  @) Ναι, χαρακτήρισα επίτηδες “μαρξιστικών αναφορών”, το καθεστώς της ΛΔΚ. Η Juche, όπως ονομάζουν την κεντρική κρατική τους πολιτικο-ϊδεολογική γραμμή, έχει εντονότατα στοιχεία ιδεαλισμού και βουλησιαρχίας (προϊόντα μαοϊκών επιδράσεων) κι επιπλέον αυτή η επικεφαλής οικογενειοκρατία δεν είναι συμβατή με τη μαρξιστική κοσμοθεωρία. Ήδη από την εποχή της παντοκρατορίας του Κιμ Ιλ Σουνγκ, τότε που η Βόρεια Κορέα έστελνε επισιτιστική βοήθεια στη λιμοκτονούσα, δικτατορική Νότια, τότε που μπήκε κρατικό πλάνο δημιουργίας στρατιάς διανοουμένων, μέσω της ανάδειξης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε υποχρεωτική για όλο τον πληθυσμό -δυστυχώς τους πρόλαβαν οι ανατροπές και οι φυσικές καταστροφές- ήδη από τότε λοιπόν ο “Μεγάλος Ηγέτης και Αιώνιος Πρόεδρος” Κιμ Ιλ Σουνγκ αναφέρονταν σε “ανεπάρκειες” του μαρξισμού-λενινισμού, αντικαθιστώντας στοιχεία του με ιδεολογήματα περί “παντοδυναμίας των μαζών”, εξυψώνοντας δηλαδή τον υποκειμενικό παράγοντα σε βαθμό που να υποσκελίζει τον αντικειμενικό (παραγωγικές δυνάμεις).

  @) Η προπαγάνδα μιλάει για “συγκυβέρνηση” του “Μεγάλου Διαδόχου” με το στρατό. Οι αμόρφωτοι γραφιάδες όμως λησμονούν ότι η πολιτική Songun, εξειδίκευση της Juche και προσαρμογή της στις έκτακτες συνθήκες απώλειας των συμμάχων μετά τις ανατροπές, πολιτική “military first” δηλαδή προηγεσίας του στρατού, έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, πριν πεθάνει ο Κιμ Ιλ Σουνγκ. Και οι λίγοι που το ξέρουν, το παραβλέπουν επίτηδες. Για να δείξουν ότι τάχα υπάρχει κοινωνικός αναβρασμός και ο διάδοχος θα χρειαστεί στρατιωτική επιβολή για να κυβερνήσει.

  @) Ας δούμε τα πράγματα αντικειμενικά. Η Βόρεια Κορέα είναι πλέον μια τρύπα στο χάρτη. Μία αυτή και μία η Κούβα. Είναι όμως τόσο έντονο το φως που αναδύεται απ’ αυτή τη μικρή τρυπίτσα, που τυφλώνει με μίσος τους απολογητές των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων και θέλουν να τη δουν να σβήνει.

  @) Τέλος, θα κλείσω με μια προκλητικότατη σύγκριση (αν τα παραπάνω σάς φάνηκαν προκλητικά και σας ενόχλησαν, καλύτερα να σταματήστε να διαβάζετε). Βρήκα σε πολλές φιλο-κορεάτικες ιστοσελίδες μια δήλωση του Κιμ Γιονγκ Ιλ, σχετικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων τους. Δεν μπόρεσα να εντοπίσω κάποια πρωτογενή αναφορά, επομένως ίσως να μην είναι έγκυρη. Σε ερώτηση λοιπόν, δημοσιογράφου, για το αν τα πυρηνικά της ΛΔΚ αποτελούν κίνδυνο για την ανθρωπότητα, ο αείμνηστος Κιμ Γιονγκ Ιλ φέρεται να απάντησε “Αυτός ο πλανήτης δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.” Το σκέφτομαι, το κλωθογυρίζω, δύσκολη δήλωση και μυστηριώδης, το μυαλό πάει αμέσως σε ψυχασθενείς κακούς των ταινιών του James Bond. Αλλά μετά θυμάμαι έναν δικό μας, υπερπατριώτη ..φύρερ, να δηλώνει πριν λίγες μέρες “Ας διαλυθεί η Ελλάδα για να σωθεί η Ευρώπη”. Και δεν εννοούσε την ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  ΣτΠ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.